Αξιοθέατα στον Πειραιά

Ο Πειραιάς είναι μια πόλη με μεγάλη ιστορία και πολλά αξιοθέατα. Παρακάτω σας αναφέρουμε μερικά από αυτά που αξίζει να επισκεφθείτε στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής:

Ο Λέων του Πειραιώς

Ο Λέων του Πειραιώς

Ο Λέων του Πειραιώς είναι ένα μαρμάρινο γλυπτό, που προσομοιάζει με τον "λέοντα της Χαιρωνείας", ύψους υπέρ των 3 μέτρων το οποίο βρισκόταν στον μυχό του λιμένα του Πειραιά μέχρι το 1687 όταν το απήγαγε ο Φραγκίσκος Μοροζίνη. Μεταφέρεται στη Βενετία ως λάφυρο μαζί με άλλα τρία λιοντάρια μικρότερου μεγέθους. Τα έργα αυτά βρίσκονται μέχρι σήμερα στο ναύσταθμο της Βενετίας. Από την επιβλητική παρουσία του μνημείου, ο λιμένας ονομαζόταν και Πόρτο Λεόνε (Porto Leone).

Αρχαιολογικό Μουσείo του Πειραιά

Αρχαιολογικό Μουσείo του Πειραιά

To Αρχαιολογικό Μουσείo που βρίσκεται στον Πειραιά εκθέτει μια σημαντική συλλογή από ευρήματα ανασκαφών, που καλύπτουν την περίοδο από τη μυκηναϊκή μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή. Βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Τερψιθέας και Πασαλιμανίου. Στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο βρίσκεται και το αρχαίο θέατρο της Ζέας, από το οποίο σώζεται σημαντικό μέρος της ορχήστρας και της σκηνής του αρχαίου θεάτρου. Το αρχαίο θέατρο αποτελεί έργο των ελληνιστικών χρόνων (2ος αιώνας π.Χ.).

Παρθενώνας

Παρθενώνας

Ο Παρθενώνας είναι ναός, χτισμένος προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας. Υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων και γλυπτών στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα. Ο Παρθενώνας αποτελεί το λαμπρότερο μνημείο της Αθηναϊκής πολιτείας και τον κολοφώνα του δωρικού ρυθμού. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 448/7 π.Χ. και τα εγκαίνια έγιναν το 438 π.Χ. στα Μεγάλα Παναθήναια, ενώ ο γλυπτός διάκοσμος περατώθηκε το 432 π.Χ. Ο Παρθενώνας θεωρείται ως διαχρονικό σύμβολο της αρχαίας Ελλάδας, της δημοκρατίας της Αθήνας και του δυτικού πολιτισμού και ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά μνημεία του κόσμου.

Μουσείο Ακρόπολης

Μουσείο Ακρόπολης

Το Mουσείο Ακρόπολης είναι επικεντρωμένο στα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης των Αθηνών. Το μουσείο κτίστηκε για να στεγάσει κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στους πρόποδές του καλύπτοντας μία ευρεία χρονική περίοδο από την Μυκηναϊκή περίοδο έως την Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική Αθήνα ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται πάνω στον αρχαιολογικό χώρο Μακρυγιάννη, κατάλοιπο των Ρωμαϊκών και πρώιμων βυζαντινών Αθηνών. Το νέο κτήριο του μουσείου θεμελιώθηκε το 2003 και άνοιξε για το κοινό στις 21 Ιουλίου 2009.

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού είναι αρχαίο ωδείο της ρωμαϊκής περιόδου, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλαγιά της Ακρόπολης των Αθηνών. Το κτήριο ολοκληρώθηκε το 161 μ.Χ. και στη συνέχεια ανακαινίστηκε το 1950. Το σκηνικό οικοδόμημα βρισκόταν υπερυψωμένο στο βάθος της σκηνής και είχε τρεις ορόφους, και ήταν στεγασμένο με ξύλινη οροφή από ξύλο κέδρου. Ο χώρος που προοριζόταν για το κοινό είχε 32 σειρές από μαρμάρινες κερκίδες και η χωρητικότητά του ήταν της τάξης των 5000 περίπου θεατών. Η ορχήστρα (σκηνή) αποκαταστάθηκε χρησιμοποιώντας πεντελικό μάρμαρο τη δεκαετία του 1950. Από τότε είναι ο κύριος τόπος διεξαγωγής του Φεστιβάλ Αθηνών.

Αρχαία Αγορά της Αθήνας

Αρχαία Αγορά της Αθήνας

Η Αρχαία Αγορά της Αθήνας είναι ο ανοικτός χώρος που βρίσκεται εγγύτατα και βορειοδυτικά της Ακρόπολης. Στην αρχαιότητα αποτελούσε διοικητικό, φιλοσοφικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και κυρίως το οικονομικό κέντρο της πόλης. Την Αρχαία Αγορά διέσχιζε η Οδός των Παναθηναίων από την οποία διερχόταν η μεγάλη πομπή προς την Ακρόπολη κατά την διάρκεια των εορτασμών των Παναθηναίων που θέσπισε ο Πεισίστρατος και τελούνταν το τρίτο έτος κάθε Ολυμπιάδας.